0 szavazat
(801e pont) által a(z) Hardver, perifériák kategóriában
Eddig mindig laptopoztam, de most szeretnék összerakni egy gépet, amivel lehet játszani a legújabb játékokkal is. A laptopnál mindig beleütköztem abba, hogy nem tudtam fejleszteni. Hogyan kezdjek neki egy gép összeszerelésnek? Mire kell odafigyelnem?

5 Válasz

0 szavazat
(801e pont) által

Hú köszi a részletes leírást. Jó kis gépeket raktál össze. :)

0 szavazat
(801e pont) által

Ez attól is függ, hogy mekkora kereted van rá.  Kérdésed mondjuk az volt, hogy hogyan, de nagy kérdés az is, hogy milyen alkatrészekből.
Hogyha több pénzed van gép építésre, akkor mindenképpen Intel platformot ajánlanék Nvidia videó-kártyával.

Most platformtól függetlenül azért leírok egy pár dolgot, ami hasznos lehet számítógép összeépítésekor.

A számítógép összeépítés az alkatrészek kiválasztásával és megvásárlásával kezdődik.
Szerintem a legfontosabb dolog az, hogy milyen alaplapot veszünk, mert azon később már nagyon nehéz változtatni.
Szóval szerintem mindenképp egy jó alaplap kell, ha lehet ne mindenféle butított csipszettel,  hogy az esetleges későbbi fejlesztéseknél ne ütközzél akadályokba.

Hogyha kiválasztottad az alaplapot, a többi már adja magát. Minden alaplaphoz meghatározott tokozású CPU vásárolható.
Az, hogy milyen gyors procit veszel, már pénztárca függő. Ezt később könnyű cserélni, viszont általában mindjárt érdemes a processzor gyári hűtője helyett venni egy jobbat. Ezzel nem csak a későbbi túlmelegedést előzheted meg, de nem kell a gyári hűtőd pasztáját feleslegesen használatba venni, ami később az eladáskor még jól jöhet.

A memória jóesetben új gépnél ,ár DDR4, de az alaplapod leírásában ezt is megtalálod, hogy milyen kell bele. Ebből érdemes minél gyorsabbat és többet venni,
a pénztárca függvényében. Egyébként egy átlagos felhasználónak 16GB már mindenre bőven sok, de még a 8 gigával is el lehet lavírozni szépen.Memória vásárlásnál ami fontos lehet még, hogy semmiképpen ne 1 modult tegyél a gépbe. 8 giga esetén legyen 2x4Gb, 16 giga esetén legyen 2x8Gb.
Ez azért fontos, mert nem 1, hanem 2 csatornán fognak dolgozni a ramok, ami 20-30 %-os sebességnövekedést jelenthet.

Most jöhet a háttértár. Egy új gép szerintem már elképzelhetetlen SSD nélkül. Már nagyon olcsón lehet kapni SSD-t, szóval ha nincs sok pénzünk már akkor is beruházhatunk  14.000ft-ot egy 120gb-os SSD-be. Ez természetesen az SSD-k között nem lesz sebességbajnok, de sokkal jobb, mintha HDD-ről futtatnánk a rendszerünket. Ez mellé természetesen másodlagos meghajtónak a pénztárca függvényében betehetünk 1 – 2- 3 vagy akár 4 terrás winyót is, de ha nincs az SSD mellett pénzünk HDD-re, akkor is a kisebb SSD mellett szavazok, és később még midig betehetünk mellé egy merevlemezt ha lesz pénzünk. Így nem kell majd a teljes rendszerünket újra telepíteni. 

Játék szempontjából talán a legfontosabb kérdés a videokártya. Jelenleg az Nvidia viszi a prémet. Én nagyon sokáig ATI kártyákat vásároltam, de az utóbbi időben rá kellett jönnöm, hogy jelentős lemaradásban vannak.  Ennek ellenére ha ár-teljesítmény szempontjából nézzük, jól lehet járni egy Radeonnal, de ha kicsit több a pénzünk, mindenképp valamilyen Nvidia terméket válasszunk.  A választást nem befolyásolja az alaplapunk videókortya szempontjából, úgy ahogy SSD szempontjából sem. Itt a pénztárca a fő meghatározó.

Tápegység szempontjából mindenképp márkásat kell venni! Ez nagyon fontos. Nem csak azért, mert jobb hatásfokkal dolgozik mint egy gagyi táp, de egy esetleges maghibásodás esetén nem mindegy, hogy hanyatt löki e az összes cuccodat a gépen belül, vagy sem. A CHIEFTEC, CORSAIR, FSP márkákban biztosan nem fogsz csalódni. Egy egy videokártyás rendszerhez egyébként bőven elég egy 600 wattos márkás táp, bármilyen cuccokat is teszel bele.
Gagyi táppal már nem merném ezt ilyen biztosan állítani.

Számítógép házról nincs túl sok írni való.  Vedd meg, azt, amelyik a legjobban tetszik. Erre is igaz lesz, hogy minél drágább annál jobb. Lényeg, hogy beleférjél, és azért ne legyen rossz a szellőzése sem.

 Vásárláshoz 1 pár info.
Én a gépemet csak részben új alkatrészegből tettem össze, ezzel rengeteg pénzt megspórolva. A hardver aprón rengeteg jó cuccot lehet venni használtan, sok, akár 2 év garanciával. Amit használtan nem tannék, az az alaplap, memória, SSD, HDD.  Viszont videókárgyár, processzort, tápot, nyugodtan megvehetitek használtan, ha elegendő idejű kisker papíros garanciával rendelkeznek. 

 

0 szavazat
(801e pont) által

És itt egy videó a legújabb gépemről is… ?

 

https://www.youtube.com/watch?v=A2ac2jLUAXs

0 szavazat
(801e pont) által
Itt egy videó arról, amikor egy régi gépemet szereltem össze:   https://www.youtube.com/watch?v=ej37o3mEZto&t=413s  
0 szavazat
(801e pont) által
"az az alaplap, memória, SSD, HDD." Én viszont RAM-ot igen Viszont Tép egységet még véletlen sem vennék használtan. Egy rossz táp és volt-nincs géped. Egyébként 100%-os leírás

Kapcsolódó gyakori kérdések

0 szavazat
2 válasz
0 szavazat
1 válasz
0 szavazat
3 válasz
...