A Paleo-diéta középpontjában a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszerek állnak. Az étrendtudományos magyarázata szerint az őskorszak óta eltelt idő nem volt elég arra, hogy szervezetünk alkalmazkodjon a finomított eljárásokkal kezelttáplálékokhoz. A mezőgazdaság által termelt gabonafélék emésztése is nehezebb, mint a szabadon is termő növényeké. Leginkább azokat a táplálékokat tudod raktározás nélkül hasznosítani, melyek nem esnek át hosszas előkészítési folyamatokon.
Ez alól csak a hús- és halfélék jelentenek kivételt, melyek nem nyersen kerülnek a tányérodra. Azonban itt is a legegyszerűbb párolásra, grillezésre gondolj - az adalékanyagoktól zsúfolt felvágottakat felejtsd el adiéta ideje alatt.
Önmagában a cukor, a só, a liszt sem fordul elő a természetben mesterséges beavatkozás nélkül. Az erdőn-mezőn élő ősembernek sem hiányoztak, így könnyen elkerülte a többletkilókat. Sem méreganyagok, sem ödémák nem terhelték szervezetét, és a cukorbetegség, a magas vérnyomás sem fenyegette.